VOORSTELLINGEN


AANKOMENDE VOORSTELLINGEN

 

‘Belgische Bonbons’ | oktober 2017 – september 2018 (jeugdgroep)
E.R. Woons
Uitvoering: 1 & 2 juni 2018

Belgische bonbons vertelt het verhaal van een oude vrouw die even uitrust op een bankje in het park. Het bankje is bezet door een jongen en een meisje. Ze hebben het niet zo op de oude vrouw en laten dat duidelijk merken. De vrouw laat zich niet uit het veld slaan en gaat zitten. Ongevraagd vertelt zij haar verhaal over ziekte en zeer, haar naar China vertrokken zoon en haar man die zoveel weet. Het meisje raakt steeds meer geïnteresseerd maar de jongen blijft bot en afwijzend doen. Het blijkt dat de vrouw op weg is naar de begraafplaats, om vier uur begint de dienst. Maar voor wie?

‘Belgische Bonbons’ is een eenakter waar om gelachen kan worden, maar ook een diepere betekenis kent. (duur: ongeveer een half uur).

‘Aardbeien met Slagroom’ | oktober 2017 – september 2018 (jeugdgroep)
B. Frisk
Uitvoering: 1 & 2 juni 2018

De bejaarde vader van de twee zusters Mary en Hester komt plotseling te overlijden. Mary, de oudste en meest bazige, besluit om hem gedurende zeven maanden in de diepvriezer te bewaren omdat dán een schenkingsakte van hun vader aan hen van kracht wordt. Hester doet – met afgrijzen – mee. Met moeite weten ze een toevallige bezoeker (een kolonel, een huisvriend van vader die tevens als lijkschouwer optreedt) de deur uit te werken.

Zeven maanden later. Vader ligt te ontdooien in de slaapkamer. De zusters bladeren alvast reisgidsen door. De dokter wordt gebeld, om de dood te constateren. Helaas is de oude, kippige dokter inmiddels vervangen door een jonge, scherpziende dokter. Deze constateert dat vader dood is, maar hij wil geen overlijdensakte afgeven omdat het een hem onbekende patiënt betreft. Er moet een lijkschouwing komen. De kolonel doet dit onderzoek. Het enige vreemde dat hij kan ontdekken is dat de laatste maaltijd van de overledene bestaan moet hebben uit verse aardbeien – en hoe kan dat in december???


‘Aardbeien met Slagroom’ is een vrolijk blijspel en een populaire eenakter. (duur: ongeveer drie kwartier).

‘Met mes en vork’ | oktober 2017 – september 2018 (volwassen groep)
A. Ayckbourn
Uitvoering: september 2018
  

Wat te doen als de mantelzorg voor je lastige moeder je te veel wordt. Als het leven zich dag in dag uit voortsleept. Als de enige spannende gebeurtenis het dagelijkse bezoekje is van de ongetrouwde dierenarts die naast je woont. Die zich ogenschijnlijk meer voor de kat interesseert dan voor jou. Dan hoop je! Dan hoop je op liefde, op avontuur. En als dat niet gebeurt, dan forceer je dat. Dan bedenk je een ontsnapping uit die sleur in de vorm van een weekend vrij. Een weekend naar zee. Een weekend met een minnaar. En dan vraag je je familieleden om voor die éne keer de mantelzorg over te nemen. Want van je familie moet je het hebben. Of toch niet?

‘Met mes en vork’ is een wrange tragikomedie waarbij we moeten lachen. Soms om onszelf. (duur: ongeveer 2 uur exclusief pauze).

 

AFGELOPEN VOORSTELLINGEN

 

‘In den hemel gelijk op aarde!’| september 2016 – april 2017
P. Schrijver
Uitvoering: 
21 en 22 april 2017 in Buurthuis Oud-Overdie, Alkmaar

Het zal je maar gebeuren. Je wordt opgenomen in het ziekenhuis voor een eenvoudige operatie. Tijdens die operatie gaat het mis en je komt….. in de hemel. Je ontmoet daar een aantal van je oude vrienden en bekenden. Maar dan merk je dat het in de hemel niet anders toegaat dan op aarde. Stiekem gedrag, liegen, bedriegen, ruziemaken. Misschien is het maar goed dat er een mogelijkheid is om je zonden eens te overdenken. Kortom: “in den hemel gelijk op aarde” gaat ook hier op. Maar dan blijkt of je wel op de juiste plaats bent.

‘In den hemel gelijk op aarde!’ is een leuke tweeakter in een bijzondere setting. (duur: ongeveer 1 uur exclusief pauze).

‘Klunzige krakers en stoute buren’ | september 2016 – april 2017
D. Munson
Uitvoering: 21 en 22 april 2017 in Buurthuis Oud-Overdie, Alkmaar

Als de twee uitgesproken klunzen Jolien en Darlene proberen in te breken in een woning blijft er een kleerhanger steken in de deur en krijgen ze het voor elkaar per ongeluk op de deurbel te drukken. Al dat gedoe wekt de eigenares van het huis, Erica. Zij komt tot de ontdekking dat de inbreker haar eigen echtgenoot is. Probeert Jolien echt haar eigen Picasso te stelen om het verzekeringsgeld uitgekeerd te krijgen? Of heeft zij het gemunt op de juwelen van de buren? Bezitten die twee oude buurvrouwtjes – Agatha en Christie – werkelijk waardevolle juwelen? Zal de politieagent deze misdaden op tijd tegen kunnen houden? Maar wie is de echte politieagent? Al deze klunzen mogen misschien niet de beste criminelen zijn, ze zijn beslist de grappigste!

‘Klunzige krakers en stoute buren’ is een grappig stuk met bizarre personages. (duur: ongeveer een half uur exclusief pauze).

‘Gekken’ | september 2015 – april 2016
R. Willemsen & E. Zeegers
Uitvoering:
vr 8 en za 9 april 2016 in Buurthuis Oud-Overdie, Alkmaar

Harry en Frieda – twee boeven van de ergste soort – zijn net ontslagen uit de gevangenis, waar ze vier jaar hebben gezeten vanwege een bankoverval. De buit hadden zij vóór hun arrestatie begraven en nu willen zij hun buit ophalen. Tot hun schrik en stomme verbazing blijkt juist op dié plek het IMI (Instituut voor Mentaal Invaliden) te zijn gebouwd. Desondanks proberen zij toch hun buit te bemachtigen. Harry verzint daarbij allerlei smoezen om bij het graven naar de buit niet gestoord te worden door het verplegend personeel. Daarbij maakt hij (mis)bruik van de onnozelheid van de gekken. Jammer genoeg zijn de paranoïde Suzan, de bezeten Demon, de agressieve Els en de wankelende Djepri Djeprinovitsj de schurken iets te behulpzaam, waardoor alles in de soep loopt.

‘Gekken‘ is een leuke klucht met opmerkelijke personages. (duur: ongeveer drie kwartier exclusief pauze. Zeer geschikt voor een ouder publiek).

‘Alleen met z’n tweetjes’ | september 2015 – april 2016
P. Damen
Uitvoering: vr 8 en za 9 april 2016 in Buurthuis Oud-Overdie, Alkmaar

Karel-Jan is uit op een avontuurtje. Hij heeft via een chat sessie een blind-date afspraak gemaakt in zijn vakantiehuisje. Zijn vrouw heeft hij wijs gemaakt dat hij een seminar heeft in een of andere ver afgelegen stad. Wat hij, uiteraard, niet weet is dat zijn vrouw ook een afspraak gemaakt heeft. Zij heeft haar minnaar uitgenodigd voor een paar gezellige daagjes. En dat in hetzelfde vakantiehuis! Als blijkt dat er een monteur langs moet komen, er een bevallige inbreekster opdaagt en tot overmaat van ramp een werkster rondloopt begrijpt u dat de misverstanden en persoonsverwisselingen nauwelijks te tellen zijn.

‘Alleen met z’n tweetjes‘ is een hilarisch blijspel met onverwachte wendingen. (duur: ongeveer 1 uur exclusief pauze).

‘De Speeldoos’ | september 2014 – juni 2015
D. Kortekaas
Uitvoering: za 6 juni 2015 in Buurthuis Oud-Overdie, Alkmaar, 12 september 2015 in De Nieuwpoort, Alkmaar

In het land is de stemming bedrukt. Waar zijn alle kinderen gebleven? Wat is er gebeurd na het kinderfeestje vorig jaar bij de prinses en welke rol speelt de stiefmoeder van de prinses, mevr. Pinnemans, hierin? Dirk, de speelgoedmaker en zijn maatje Lowietje maken zich zorgen om de prinses en willen haar graag helpen. Maar sinds de kinderen weg zijn, lijkt niets meer te lukken. En ook Fransje, de gouvernante van de prinses, waar Dirk verliefd op is, is verdwenen. De verjaardag van prinses Juweeltje komt er weer aan. Zal er dit jaar nog een feest zijn? Dan ontdekt prinses Juweeltje boven op zolder een speeldoos helemaal onder het stof. De stiefmoeder is niet blij met de vondst. Zou het Dirk lukken om de speeldoos te repareren?

‘De Speeldoos‘ is een leuk kinderstuk met een spannend verhaal. (duur: ongeveer 1,5 uur exclusief pauze).

‘De Richel’ | september 2014 – april 2015
T. Davids – bewerking van W. de Rover

Pension de Richel is een opvanghuis voor dak- en thuislozen. Leiding en verzorging zijn in handen van Dora en Chantal. De bewoners hebben allemaal hun eigenaardigheden. Eduard is een aan lager wal geraakte toneelspeler en heeft nogal wat problemen (gehad) met alcohol. Luuk is een homoseksuele escort op zijn retour die nog wat probeert bij te verdienen maar daar niet al te best in slaagt. Menno is een junk, die probeert de daklozenkrant aan de man te brengen, maar eigenlijk zou hij dichter of schrijver willen zijn. Tenslotte hebben we Ria; de klassieke zwerfster, compleet met winkelwagentje. Het voortbestaan van het pension wordt bedreigd door mevrouw Meerman. Die heeft het bestemmingsplan van de gemeente gevonden en hierin staat dat het pand alleen mag worden gebruikt als woonhuis of kantoor. Is daarmee het lot van De Richel en haar inwoners bezegeld?

‘De Richel‘ is een hilarisch blijspel met een onverwacht plot. (duur: ongeveer 2,5 uur exclusief pauze).

‘Bemoeial’ | oktober 2013 – april 2014
J. Popplewell – bewerking van S. Jongkind

Margo Bouma – interieurverzorgster op het kantoor van Lijmen’s Exploitatie Mij. – ontdekt het lijk van een man, waarvan ze vermoedt dat het Vincent Lijmen zelf is. Ze waarschuwt de politie, maar wanneer die ter plaatse arriveert blijkt het lichaam verdwenen. Commisaris Valken, een self-made man die zich nogal voelt, is woedend aangezien hij met een zware verkoudheid uit zijn bed is gebeld. Zijn woede wordt verder gevoed door Margo, die hem van vroeger kent en niet het minste ontzag voor hem heeft. Wanneer Vincent Lijmen tijdens het eerste onderzoek nietsvermoedend binnen komt wandelen lijkt het één grote grap. Totdat er een ander lijk wordt gevonden, waardoor Vincent verandert van slachtoffer naar verdachte. Maar heeft hij het wel gedaan? En welke rol speelt Margo in het oplossen van deze zaak?

Bemoeial‘ is een spannende thriller met een komische bijsmaak. (duur: ongeveer twee uur exclusief pauze).

‘Aardbeien met Slagroom’ | oktober 2013 – juni 2014
B. Frisk

De bejaarde vader van de twee zusters Mary en Hester komt te overlijden. Mary – de oudste en bazigste van de twee – besluit de dode man gedurende vier maanden in de diepvriezer te bewaren, omdat dan pas een schenkingsakte van hun vader aan hen in werking treedt. Hester doet tot haar eigen afgrijzen mee. Wanneer de vier maanden zonder problemen voorbij gaan, lijkt het plan van Mary te slagen. Wanneer echter de oude, kippige dokter – die de dood moet constateren – wordt vervangen door een jonge, scherpziende dokter en een vreemde kolonel als lijkschouwer optreedt lijkt alles in de soep te lopen. En wat hebben aardbeien met slagroom er mee te maken?

‘Aardbeien met Slagroom’ is een vrolijk blijspel en een populaire eenakter. (duur: ongeveer drie kwartier exclusief pauze. Zeer geschikt voor een ouder publiek).

‘Zeg ’t met Bloemen’ | oktober 2012 – juni 2013
D. van Maasland

Wat moet Ton beginnen? Hij kan het wel van de daken schreeuwen: hij de winnaar van de voetbalpool en heeft daarmee vijfhonderdduizend gulden gewonnen! Maar dat kan hij niet. Hij heeft zijn vrouw Femke immers beloofd om nooit te zullen gokken en hij wilt zijn huwelijk niet zomaar op het spel zetten.  Helemaal niet omdat zijn achterdochtige schoonmoeder, die bij het stel in huis woont, de verhoudingen constant op scherp zet. Ton heeft ook de opa van Femke in huis genomen, waarmee hij een plan bekokstoofd: ze willen doen voorkomen alsof opa de prijs heeft gewonnen. Maar kan de jolige opa het spel wel meespelen en is Ton wel zo onschuldig als hij lijkt?

‘Zeg ’t met Bloemen’ is een leuke klucht met opmerkelijke personages. (duur: ongeveer één uur exclusief pauze. Zeer geschikt voor een ouder publiek). Het is mogelijk om een DVD van deze uitvoering te bestellen, voor meer informatie info@toneelgroepalkmaar.nl

‘Sarah en Richard’ | oktober 2012 – juni 2013
S. Jongkind

Richard en Sarah zijn tien jaar getrouwd. Het echtpaar leeft echter schijnbaar langs elkaar heen. Sarah houdt er een minnaar op na, een feit waarvan Richard volledig op de hoogte is. En Richard gaat ook wel eens vreemd. Wie is echter precies die minnaar en hoe is de relatie tussen de twee gehuwden? Het verhaal neemt dan een verassende wending, want there’s more than meets the eye

‘Sarah en Richard’ is een bijzondere eenakter met een onvoorspelbaar verhaal. (duur: ongeveer een half uur exclusief pauze). Het is mogelijk een DVD van deze uitvoering te bestellen, voor meer informatie info@toneelgroepalkmaar.nl

‘Ada’ | april 2012 – oktober 2012
R. van Ling

Het lukt de ouders van Ada Groteman maar niet om hun dochter fatsoenlijk aan de man te brengen. Dat is niet zo verwonderlijk, want Ada komt uit een nogal vreemd nest: een vader die gezagvoerder was op de Velserpont en het klaarspeelde deze te laten stranden tussen Katwijk en Scheveningen, en een moeder waarvan de familie in de gesloten afdeling van “Bosch en Duin” verblijft…. Maar daar weet Paul Immermeer niets van, als hij nietsvermoedend op ziekenbezoek gaat bij – wat later zal blijken – de verkeerde Ada… Hoe loopt dit af?!

‘Ada’ is een soms absurdistisch blijspel met diverse dubbele bodems. (duur: ongeveer één uur exclusief pauze. Zeer geschikt voor een ouder publiek). Het is mogelijk een DVD van deze uitvoering te bestellen, voor meer informatie info@toneelgroepalkmaar.nl

‘Ajakkes’ (oktober 2011 – april 2012)
J. Jonker-Spijker

Bram en zijn secretaresse Inge komen op een warme, drukkende zomeravond aan bij het vakantiehuis van Bram om daar een weekend lekker te ‘werken’ zonder gestoord te worden door de vrouw van Bram. Eenmaal daar aangekomen blijkt het huis echter niet bepaald te voldoen aan de verwachtingen van Bram en Inge. Daarnaast worden hun wilde plannen verstoord door een bijzonder pasgetrouwd stel en een bizarre schoonmaakster. Tot overmaat van ramp blijkt het huis ook nog eens bewoond te worden door een meedogenloos monster. De ergste nachtmerries van de betrokken personen lijken waarheid te worden.

‘Ajakkes’ is een komische thriller in vier bedrijven waarin komische en enge momenten zich razendsnel opvolgen (duur: ongeveer één uur en drie kwartier exclusief pauze). Het is mogelijk een DVD van deze uitvoering te bestellen, voor meer informatie info@toneelgroepalkmaar.nl

‘Amalia Azalia’ (april 2011 – oktober 2011)
A. Sluis

Bob Verstraten en Helen Verboom zijn dolverliefd en willen graag met elkaar trouwen. Er is echter één groot probleem: Bob moet de vader van Helen, Frederik Verboom, om de hand van zijn dochter vragen. Helaas is Frederik al een tijdje in een vreselijke rotstemming. Hij woont samen met zijn dochter, hond Tarzan en de kippen in een groot huis zonder huishoudster! Helen heeft tijdelijk de huishoudelijke taken op zich genomen, maar Frederik is niet bepaald tevreden met het werk van zijn dochter. Tot overmaat van ramp komt de opdringerige zus van Frederik, Dora, onaangekondigd op bezoek. De kans dat Bob en Helen toestemming krijgen voor hun huwelijk lijkt bijzonder klein. Maar Bob heeft een plan..

‘Amalia Azalia’ is een vrolijke klucht vol humor in één bedrijf (duur: ongeveer één uur exclusief pauze. Zeer geschikt voor een ouder publiek). U kunt een DVD van deze uitvoering bestellen, voor meer informatie info@toneelgroepalkmaar.nl

‘Alle Kokosnoten en Bosjesmannen bij elkaar’ (oktober 2010 – april 2011)
A. Steffers

Op een dag spoelen Marijn, Nicolien, Louis en Mascha aan op een, ogenschijnlijk, verlaten eiland. Louis heeft het een beetje mis gehad met zijn berekeningen en het schip is op de klippen gelopen. De drenkelingen hebben het vege lijf ternauwernood kunnen redden met behulp van een rubber bootje. De vier schipbreukelingen hebben het niet zo met elkaar. Het enige wat hen bindt is dat ze allen, om verschillende redenen, op een cruise zijn gestapt. Bovendien dragen ze allemaal ook nog eens grote geheimen met zich mee. Als dan ook nog eens blijkt dat het eiland helemaal niet verlaten is, maar bewoond wordt door een sociaal gestoorde vogelwetenschapper en een bijzonder stel met een pension dat nooit gasten heeft, volgen er allemaal komische verwikkelingen. Niets is namelijk wat het lijkt..

‘Alle kokosnoten en Bosjesmannen bij elkaar’ is een kostelijk blijspel in vier bedrijven (duur: ongeveer één uur en drie kwartier exclusief pauze). Het is mogelijk een DVD van deze uitvoering te bestellen, voor meer informatie info@toneelgroepalkmaar.nl