VOLWASSENEN


GESCHIEDENIS

 

In 1975 ontstond de Alkmaarse toneelvereniging TZN (Toneel Zonder Naam). Daarin verenigden een groep jongeren zich om toneelstukken op te voeren in Buurthuis De Eenhoorn in het hartje van Alkmaar. De toneelvereniging kende een aantal succesvolle jaren, waardoor TZN naam begon te maken. Maar met het verstrijken van de tijd kregen deze zorgeloze jonge mensen te maken met andere prioriteiten zoals werk, relaties en kinderen. Daardoor viel de groep uiteindelijk langzaam uiteen. Nu hoor ik u denken: wat heeft TZN met Toneelvereniging Alkmaar te maken? Nou, TZN bestond onder andere uit Simon, Fia, Harry, Willem en Cisca, waarvan een aantal nog steeds deel uitmaken van de toneelvereniging.

Het verhaal over het ontstaan van Toneelvereniging Alkmaar kreeg een nieuwe wending in 1996. Voor het 25-jarig jubileum van de Alkmaarse zorginstelling De Kooimeer werd door de medewerkers een revue geschreven en opgevoerd voor de bewoners over het verleden en de toekomst van De Kooimeer. Het resultaat werd zo goed ontvangen dat de nieuwbakken toneelspelers besloten om een toneelgroep op te richten. Deze toneelvereniging kreeg de naam ‘Metamorphose’. De leden voerden jaarlijks een voorstelling op voor bewoners van De Kooimeer in de grote zaal van de zorginstelling. Van de huidige toneelgroep waren er drie leden betrokken bij de revue in De Kooimeer en de oprichting van Metamorphose: Karin, Nel en Cisca.

Het eerste stuk dat Metamorphose speelde was ‘Wegens Overdaad Gesloten’. Hier begon de glorieuze toneelcarrière van Dick. Maar niet alleen Dick deed zijn officiële intrede als toneelspeler. Na eerder geholpen te hebben achter de schermen, moest Willem – door een blessure – op het laatste moment invallen om het stuk te redden. Dit deed hij met verve, waarna hij bij Metamorphose is gebleven. Vervolgens heeft Willem rond de eeuwwisseling Simon overgehaald om de toneelgroep als regisseur te begeleiden. In 2001 regisseerde Simon de toneelvereniging naar een succesvolle tweede revue ter viering van het 30-jarig jubileum van De Kooimeer.

Door de jaren heen haakten medewerkers van De Kooimeer af en aan bij Toneelgroep Metamorphose, maar een vaste kern bleef de toneelclub altijd trouw. Zo voegde Monique zich in deze periode bij het toneelgezelschap en is zij op dit moment nog steeds lid van Toneelvereniging Alkmaar. Harry, oud lid van TZN, bleek de liefde voor toneel ook niet verloren te zijn. Daarnaast bleek bij Toneelgroep Metamorphose de appel niet ver van de boom te zijn gevallen. De dochter van Willem en Cisca, Bianca, werd na 2001 steeds meer betrokken bij de toneelvereniging. Datzelfde gold enkele jaren later voor Paul, die al jarenlang naar de voorstellingen van Toneelgroep Metamorphose kwam kijken. In 2006 werd de toneelvereniging onafhankelijk van De Kooimeer door te verhuizen naar Buurthuis De Eenhoorn, de plaats waar TZN ooit was begonnen. Na drie leuke jaren verhuisde de toneelgroep vanwege ruimtegebrek naar Buurthuis Oud-Overdie, het huidige onderkomen. Sinds 2018 heten we officieel Toneelvereniging Alkmaar. Een leuk detail is dat de toneelvereniging in 2012 weer een voorstelling heeft gegeven in De Kooimeer. De cirkel is rond.

 

HET GEZELSCHAP


De huidige toneelvereniging bestaat uit:

• Angelique
Angelique is in 2015 lid geworden van Toneelvereniging Alkmaar en is inmiddels niet meer weg te denken uit de vereniging. Door haar jarenlange ervaring als toneelspeler en haar positieve uitstraling is zij een echte toevoeging voor de toneelgroep. Tevens voorzitter van de vereniging.

• Bianca 
Ondanks een aantal moeilijke en uitdagende rollen heeft Bianca iedere keer weer de andere leden van de toneelgroep en het publiek vermaakt met fraai toneelspel. Bovendien is ze erg belangrijk bij de grime. Haar toewijding en gezelligheid zijn bewonderenswaardig.

• Cisca 
Cisca is vanaf het begin lid van de toneelvereniging. Toneelspelen is al haar hele leven een grote hobby. Het plezier spat er tijdens iedere repetitie en uitvoering vanaf. Cisca is naast toneelspeelster thuis in de wereld van de grime. Ze is iemand waar je altijd pret mee kan hebben.

• Fia
Fia koos er enkele jaren geleden voor om zich weer actief in te zetten voor Toneelvereniging Alkmaar, een besluit dat de vereniging alleen maar ten goede is gekomen. Haar gevoel voor humor en oog voor detail maakt Fia een zeer gewaardeerd lid.

• Gerard 
Is erg belangrijk voor het licht, geluid en decor van de toneelgroep. Gerard is door zijn devotie en vakmanschap essentieel voor het goed functioneren van het podium, de lampen, gordijnen, enzovoorts. Hij is een man met humor waar je altijd op (en mee) kunt bouwen.

• Harry 
Na een aantal sabbatical-jaren is Harry weer bij de toneelgroep gekomen. Hij heeft inmiddels duidelijk zijn strepen verdiend als toneelspeler en als lid. Hij heeft altijd zijn rollen sterk ingevuld. Daarnaast heeft Harry jarenlang bestuurlijke functies bekleed.

• Jan
Al jaren een trouw bezoeker van de voorstellingen van Toneelvereniging Alkmaar en alweer jaren een echt ‘manusje-van-alles’. Jan verricht allerlei hand- en spandiensten voor de toneelgroep, waardoor hij onmisbaar is geworden voor de club. Jan is er altijd en zet zich vol in voor de toneelvereniging.

• Karin 
Een trouw lid vanaf het eerste uur. Karin is vrijwel altijd als (een van de) eerste in het buurthuis. Ze zorgt met haar enthousiasme en beleving voor een leuke sfeer. Door haar jarenlange ervaring weet ze ieder personage overtuigend neer te zetten.

• Monique 
Stort zich al jaren vol op haar passie, toneelspelen. Het is duidelijk dat Monique daar een groot talent voor heeft. Sommigen laten zich echter bedriegen door haar looks en hebben niet door dat zij ook geregeld streken kan uithalen. Monique is een lid dat alles over heeft voor de toneelgroep en haar leden.

• Nel
Een betrokken en ervaren lid van de toneelvereniging, vanaf dag 1. Nel is iemand die je altijd enorm ziet genieten van toneelspel. Het komt geregeld voor dat het spel van andere leden haar behoorlijk aan het lachen maakt. De rest vindt het spel van Nel echter minstens net zo leuk!

• Paul
Paul is door de invloed van zijn familie enthousiast geworden over toneelspelen. Al snel bleek hij talent te hebben voor acteren, en heeft hij zijn plek binnen Toneelvereniging Alkmaar heel snel gevonden. Paul geniet vooral van de gezelligheid van de groep en de progressie die de vereniging maakt.

• Petra
Petra is het nieuwste lid van het toneelgezelschap. Ze brengt flink wat ervaring mee, zowel op het gebied van zang als van toneelspel, iets wat voor Toneelvereniging Alkmaar van grote toegevoegde waarde is. Petra is een toegewijd en gezellig lid. Tevens secretaris van de vereniging.

• Simon
Als ervaren regisseur van de toneelgroep geniet Simon een hoog aanzien van de rest van de leden. Het feit dat hij van jongs af aan bezig is met toneelspelen draagt hier zeker aan bij. Simon doet daarnaast allerlei randwerkzaamheden voor de vereniging.